Drogurile sunt substanţe străine de organismul uman şi care,pătrunse în corp, modifică una sau mai multe funcţii (Organizaţia Mondială a Sănătăţii). Consumul lor crează dependenţă fizică şi psihică şi duce la tulburări ale activităţii mentale, ale percepţiei şi ale comportamentului. Drogurile au predilecţie (filie, tropism) pentru SISTEMUL NERVOS. În urma consumului se instalează iniţial o stare de PLĂCERE de scurtă durată, după care creierul intră într-o stare de DEPRESIE ceea ce îl îndeamnă pe consumator să caute să se simtă bine din nou. Acest ciclu  PLĂCERE – TENSIUNE duce la pierderea controlului asupra utilizării drogului. Fiind administrat repetat, drogul îşi pierde treptat efectul cerându-se astfel  creşterea progresivă a dozei, ceea ce duce la instalarea unei intoxicaţii cronice cu consecinţe dezastruoase asupra sănătăţii. Consumul lor  creşte riscul contactării bolilor cu transmitere sexuală, infectării cu virusul HIV ,riscul sinuciderii si omuciderii.

   DE CE încep tinerii să consume droguri?

   CURIOZITATEAeste una dintre motivaţii, dar curiozitatea nu este întotdeauna o cale spre progres.

   PRESIUNEA ANTURAJULUI ŞI DORINŢA DE A APARŢINE UNUI GRUPprietenii sunt cei împreună cu care cauţi LUMINA şi nu umbrele tenebroase ale întunericului

   „PROBLEMELE”care par a se rezolva,dar este o amară iluzie, căci drogul mai mult le adânceşte ducând şi la mutilarea sănătăţii.

   O SINGURĂ DOZĂ POATE FI FATALĂ?

   DEPINDE DE INDIVIDaceiaşi cantitate de drog poate avea efecte diferite la indivizi diferiţi, dar efectul pe termen lung este acelaşi.

   CE ESTE SEVRAJUL? Perioada în care organismului drogat nu i se mai administrează „doza” – perioadă cu manifestări caracteristice:

  1. durerile de cap;
  2. starea de nervozitate
  3. ameţeala  

   O persoană care consumă droguri nu mai este stăpână pe acţiunile sale. deoarece

   DROGUL ÎI CONTROLEAZĂ VIAŢA. (Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Constanţa – Biroul de Programe de Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei Pentru Sănătate)

 

Pricop Mircea Cristian