VIEŢILE SFINŢILOR
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


   Viata Cuvioasei Parascheva

   Cuvioasa Maică Parascheva, numită şi „Noua Paraschevă”, iar în popor „Sfânta Vineri”, este prăznuită la 14 octombrie, când Sfintele Moaşte făcătoare de minuni sunt scoase în procesiune, spre închinarea miilor de credincioşi din întreaga ţară. Venind pe tronul Moldovei Vasile Lupu Voievod, a achitat toate datoriile pe care patriarhii de Constantinopol şi Ierusalim le aveau faţă de turci pe mai mulţi ani, primind ca semn de recunoştinţă din partea Patriarhiei Ecumenice Moaştele Sfinte pe care le-a adus în Moldova, la Iaşi, în anul 1641, depunându-le cu mare evlavie la mănăstirea Sfinţilor Trei Ierarhi, ctitoria sa. Astăzi, Moaştele Sfintei Parascheva se află în Catedrala mitropolitană din Iaşi.

 

 
 

Sfantul Ierarh Nicolae    

Sfântul Nicolae este protectorul marinarilor,dar şi al celor ce călătoresc pe uscat,cât şi al copiilor pe care îi bucură cu daruri în ziua de 6 Decembrie,ziua de pomenire şi cinstire a sa, fiind considerat şi Înaintemergător al lui Moş Crăciun.
Marele plăcut al lui Dumnezeu a vieţuit ani destui strălucind în mijlocul cetăţii Mirelor,şi aflându-se în suferinţă,la adânci bătrâneţi a fost petrecut cu bucurie şi cu cântări de psalmi,la viaţa cea fericită,însoţit de sfinţii îngeri.Moaştele Sfântului Nicolae au fost aduse la Con- stantinopol,de unde au fost luate de cruciaţi şi duse la Bari în Italia. În urma vizitei la Roma a patriarhului Antenagora al Constantinopolului, moaştele au fost din nou transportate în vechea cetate (Halki). Domnul Constantin Brâncoveanu a cum-părat mâna Sfântului şi a adus-o în capitală,aflându-se astăzi în biserica Sfântului Gheorghe –      Nou din Bucureşti


  Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica (1787-1868)

In anul 1813, murind de ciuma multi preoti calugari din Manastirea Cernica, staretul Timotei staruia mereu sa faca preot pe smeritul ierodiacon Calinic. El insa se lepada de un dar mare ca acesta, socotindu-se pe sine cu totul nevrednic. Insa, fiind foarte ascultator si lasindu-se in voia lui Dumnezeu, a primit taina sfintei preotii, savirsind cele sfinte in toata viata sa cu lacrimi si cu multa evlavie.


   Sfinţii Epictet şi Astion   

   În ciuda tuturor torturilor la care au fost supuşi ,Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion L-au mărturisit pe Hristos ,drept pentru care au fost condamnaţi la moarte ,fiind decapitaţi în ziua de 8 iulie ,Sfântul Epictet având vârsta de 60 de ani iar Sfântul Astion de 35 de ani..  Moaştele Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion au fost descoperite în anul 2001 ,în timpul arhipăstoririi Înalt Prea Sfinţiei Sale Dr.Teodosie Petrescu ,Arhiepiscopul Tomisului ,cu ocazia săpăturilor arheologice de la Murighiol ,jud. Tulcea (anticul  Halmyris) ,efectuate de către o echipă romăno-americană de specialişti . Ele au fost purtate cu mare grijă şi evlavie la catedrala arhiepiscopală a Tomisului ,unde au fost depuse spre închinare.